Przyprawy, makarony, kawy…
MGusto to sklep internetowy oferujący przyprawy, makarony produkty bio i kawę.
Otwieramy go z myślą o wszystkich co lubią zjeść smaczny i pożywny posiłek, a po nim chętne usiądą do filiżanki dobrej kawy.
Przyprawy są kluczem do uzyskania arcydzieła … kulinarnego. Nie od dziś wiadomo, że bez przypraw żadne danie nie miałoby smaku. To właśnie przyprawy podkreślają ich smak. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom możemy zmienić nijakie danie w arcydzieło kulinarne.
To one pobudzają nasze kubki smakowe i sprawiają, że danie zapisuje się w naszej pamięci. Wybór przypraw jest podstawą kuchni pełnej wyjątkowego smaku i aromatu. W zależności od miejsca uprawiania ta sama przyprawa ma inny smak.
W naszej firmie opieramy się głównie na przyprawach pochodzących z gorących regionów świata, gdzie nasze przyprawy rosną na urodzajnych glebach wygrzewając się w upalnym słońcu.
Makarony włoskie i węgierskie dają możliwość stworzenia wielu smacznych dań. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do zupy, jako podstawa dania z sosami mięsnymi, śmietanowymi, warzywnymi lub jako baza zapiekanki.
A na koniec chwila błogiego nic nie robienia przy filiżance kawy.
Smacznego!
Garść porad jak wydobyć z przypraw więcej smaku i nie tracić ich właściwości
- wszystko opiera się na dobrym przechowywaniu. Najlepsze są do tego szklane słoiczki, stojące w suchym i ciemnym miejscu czyli w szafce lub szufladzie. Promienie słoneczne po zbiorze już im nie służą.
- należy zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia. Po jej przekroczeniu przyprawa traci swój naturalny smak i właściwości. Pamiętaj żeby używać każdą przyprawę zgodnie z jej datą ważności i nawet jeśli jej nie zużyjesz wymień ją po t ej dacie na nową
- w trakcie gotowania ważny jest moment dodania przyprawy do dania. Przyprawy zaliczane do korzennych tj. goździk, anyż, gałka muszkatołowa, kardamon, kurkuma, cynamon, ziele angielskie i papryka powinny być dodane jako pierwsze a dopiero potem bazylia czy pietruszka, rozmaryn.
- dla podbicia smaku przyprawy używaj dobrej jakości tłuszczu. Jest on swego rodzaju nośnikiem smaku.