Czy przyprawy to tylko smak?

Przyprawy, makarony, susze, kawy...

Czy zdarzyło ci się jeść zupę przyprawioną tylko solą i pieprzem? Może i tak ale raczej potraktujesz to jako przestrogę jak nie zepsuć dania niż jako sposób gotowania godny polecenia.

Rozumiem konieczność, takiego przyprawiania, jeśli wymaga tego dieta. Na co dzień jednak takiemu daniu doprawionemu wyłącznie solą i pieprzem, brakowałoby smaku i aromatu.

Aż kusi zadać kilka pytań:

  • Skąd się ten smak i aromat w garnkach bierze?
  • Czy na pewno tylko dla smaku je dodajemy?
  • Może mają jeszcze jakieś inne ukryte moce?
  • Czy zawsze były dostępne takie przyprawy?
  • Co kryje się w przyprawach?

Wszyscy kucharze świata są zgodni. Główną rolą przypraw w trakcie gotowania jest dodanie smaku i aromatu. Najbardziej cenione przyprawy to imbir, kurkuma, cynamon, bazylia, oregano, papryka, majeranek, kminek, koper, ziele angielskie.

Dobra, dobra ale przecież tyle z nich to zioła. Może one jeszcze coś dla nas dają biorąc tą gorącą kąpiel w naszych garnkach?

Pojawia się ważna kwestia – wpływ przypraw na nasze zdrowie. Mają one działanie prozdrowotne. Starożytni Egipcjanie, Grecy, czy Rzymianie już o tym wiedzieli. Nawet teraz ratujemy się herbatą na przeziębienie robioną według babcinego przepisu.

Od wieków przyprawy są dodawane do potraw dlatego, że:

  • ułatwiają trawienie np.: kminek, tymianek, rozmaryn, pieprz, majeranek, kurkuma, imbir,
  • rozgrzewają np.: kolendra, goździki, chilli,
  • oczyszczają ciało np.: liść laurowy,
  • regulują procesy przemiany materii np. : gałka muszkatołowa, kmin rzymski, ziele angielskie,
  • regulują poziom cukru np.: cynamon,
  • regulują poziom cholesterolu np.: kardamon, czosnek, imbir,
  • zwalczają drobnoustroje np.: bazylia, oregano, tymianek.

Jak ich nie używać skoro mogą tak wiele a każde kolejna badania wykonywane przez naukowców to potwierdzają. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi produktami. Znajdziecie u nas przyprawy w różnej wielkości opakowaniach. Dla osób, które często i dużo gotują mamy oferujemy duże opakowania.